درباره شهر

ولایت هرات یکی از قدیمی ترین و باستانی ترین ولایات افغانستان می‌باشد.
که در غرب کشور موقعیت دارد و از قسمت شمال به کشور ترکمنستان و ولایت بادغیس در قسمت جنوب به ولایت فراه در قسمت شرق با ولایت غور در قسمت غرب با کشور ایران همسایگی دارد در گذشته ها مسیر خط راه ابریشم از این ولایت عبور مینمود که این خود نیز در فرهنگ و تمدن این ولایت ارزش والائی داشته است اکنون نیز دو بندر مهم و اساسی کشور در این ولایت میباشد که بندر و گمرک اسلام قلعه در غرب و بندر تورغندی در قسمت شمال این ولایت موقعیت داشته و مسیر راه عبور کالاهای ترانزیتی به کشور و به کشور های آسیای میانه ، پاکستان را همراه داشته و منبع عایداتی عظمی نیز از درک محصول عایداتی گمرکات به حساب عواید کشور ما میگردد معدن ذغال سنگ سبزک در سمت شمال این ولایت چاه نفت تیر پل و پروژه سمنت هرات در قسمت غربی معدن سنگ مرمر چشت که امروزه در دنیا یکی از مرغوبترین نوع سنگ مرمر شناسائی گردیده است و صادر میگردد در شرق این ولایت قرار دارد ولایت هرات دارای پانزده ولسوالی که شامل ، انجیل ، گذره ، ادرسکن ، شیندند ، فارسی ، چشت شریف ، پشتون زرغون ،  اوبه ، کرخ ، کشک کهنه ، رباط سنگی ، گلران ، کهسان ، غوریان ، و زنده جان میباشد.
نفوس ولایت هرات بیش از سه میلیون نفر احصایئه گردیده که اکثریت آنها در ولسوالی ها به زراعت و مالداری و در مرکز شهر هرات به کار پیشه وری تجارت کارهای تولیدی ، صنعتی مشغول اند.
ولایت هرات از گذشته ها در کارهای تولیدی ، صنعتی ، مهارت کامل داشته که بعد از شکست رژیم طالبان با ابتکار و تلاش و کوشش فراوان الحاج محمد اسماعیل خان والی وقت در قسمت جنوب شهر هرات ایجاد و تاسیس شهرک صنعتی که خود این یک ابتکار بی نهایت بزرگ و ایجاد فراهم آوری در تاسیس کارخانجات و کارگاهای صنعتی که نیز جماعت عظیمی از کارکنان و کارگران مشغول کار گردیدند میباشند. اقوام مختلفی در این ولایت زندگی میکنند که شامل پشتونها ، تاجیکها ، ترکمنها ، هزارها ، موری ها ، تیموری ها، طاهری ها ، ملکیها و غیره که اکثریت را پشتون ها در اطراف شهر و ولسوالیها و اکثریت اقوام تاجیکها و غیره در شهر هرات زندگی مینمایند. زبان اصلی اهالی شهر هرات دری میباشد. البته با زبان پشتو نیز آشنایی داشته مگر اکثریت با زبان دری و به لهجه هراتی سخن میگویند. سر زمین ولایت هرات باستان در دنیا به نام خاک اولیا معروف است در هر کجا از گوشه و کنار این ولایت که بنگریم زیارتگاه ها، آرامگاهانی از بزرگان ، عالمان ، فیلسوفان دانشمندان ، شاعران و عارفان چون خواجه عبدالله انصاری ، مولانا عبدالرحمن جامی ، امام فخرالدین رازی ، واعظ کاشفی  ، سید عبدالله مختار را مشاهده مینمایم. آثار و آبدات تاریخی فراوانی چون : زیارتگاه گازرگاه شریف ، مناره ها ، کنبد گوهر شاد بیگم ، ارگ تاریخی هرات ، مسجد جامع بزرگ شهر که یکی از پنجمین مسجد جامع های معروف جهان شناخته شده است حوض ملک ، حوض چهار سوق و غیره در این ولایت نمایانگر فرهنگ و تمدن این مرز و بوم می باشد هرات زمانی محل فراگیری علم و دانش در خاور میانه بوده که بزرگترین علما و دانشمندان جهت فرا گیری علم و دانش به این ولایت می آمدند. یکی از رودهای معروف افغانستان هم هری رود است که از میان ولسوالی گذره و ولسوالی انجیل عبور نموده که به بالای آن پشتون پل ، پل هاشمی ، و پل مالان که یکی از معروفترین و قدیمی ترین پل های دنیا است اعمار گردیده است. اهالی و مردمان ولایت هرات تا قبل از هجوم و تجاوز روسها به افغانستان اکثریت در ولسوالی ها مشغول زراعت و مالداری بوده که بعد از مهاجرت و عودت مجدد به کشور جمعیت شهر نشینی در این ولایت رشد چشم دید قابل توجه ای داشته که این خود باعث رشد و توسعه ساحات شهری شهر هرات گردیده است.

 

about city